Spring naar inhoud

Over Snoek Breeding

Onze geschiedenis:

 J. en P. Snoek en Zn BV is vanaf 1959 actief in de bloembollen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een professioneel veredelingsbedrijf. Het bedrijf ligt in Ens in de Noordoostpolder. Het bedrijf is opgericht door Jan Snoek en vanaf 1970 verder uitgebouwd samen met broer Piet. Vanaf 1976 is de veredeling van hobby overgegaan naar een echt onderdeel van de bedrijfsvoering. Men veredelde toen in het gewas gladiool. Toen de eerste successen waren behaald (b.v. Applause, Jessica, Nicole enz.) werd besloten nog meer in de veredeling verder te gaan. Dit leverde cultivars op als Amsterdam, San Remo, Grand Prix, Zorro enz. De gladiolenveredeling loopt ook vandaag de dag nog door.

Naast gladiolen veredelt het bedrijf ook in tulpen. Eerst bescheiden naast de gladiolen, maar al snel een volwaardig onderdeel van het veredelingsprogramma. Enkele bekende cultivars uit het begin zijn: Guus Papendrecht, Jan Seignette, Asahi, Full House en Tineke v/d Meer. Tegenwoordig wordt al het tulpenmateriaal in de eigen waterbroeierij uitgetest. Hierdoor kunnen we cultivars als Marrero, Matangi en Cartago introduceren die zeer geschikt zijn voor deze methode.

Piet Snoek (foto 1 – links) & Jan Snoek (foto 2)

Als laatste gewas is Snoek Breeding BV actief geweest in de veredeling van de Eucomis. Een groot aantal nieuwe selecties zijn hierbij ontstaan waarvan enkele reeds geregistreerd zijn. Inmiddels is de hele kraam overgegaan naar Nic. van Schagen uit Bergen.

Het bedrijf wordt nu gerund door Marchel Snoek onder de naam Snoek Breeding BV. Dit is de tweede generatie. Er wordt veel energie gestoken in samenwerking. Zowel horizontaal als verticaal in de keten. Voor de gladiolen bestaat er vanaf 1980 een kwekersvereniging die aan ons verbonden is (Stichting Glaco). Ook voor de tulpen bestaat er een kwekersvereniging waar Snoek Breeding BV deel van uit maakt, genaamd Tuliko.

Bezigheden:

Snoek Breeding BV houdt zich bezig met de veredeling van tulp en gladiool.

In het gewas tulp is het doel een goede, zware broeitulp te maken die geschikt is voor de waterbroei cultuur. Dit gekoppeld aan een sterk vaasleven. Alle zaailingen worden meerdere jaren getest in de eigen water broeierij. Dit geeft een goede kijk op de kansen in de praktijk. Snoek Breeding BV verzorgt de opkweek van de nieuwe zaailingen met potentie. De verdere vermeerdering wordt verzorgt door de coöperatieve vereniging Tuliko.

In het gewas gladiool is het doel een zware aar die niet verbrand in de hitte en niet gevoelig is voor Burkholderia aantasting. Dit gekoppeld aan een sprekende kleur en bloemen met een dikke textuur. Alle zaailingen met potentie worden op locatie bij de bloemen producenten wereldwijd getest. Snoek Breeding BV verzorgt de opkweek van de nieuwe zaailingen met potentie. De verdere vermeerdering wordt door Stichting Glaco.

%d bloggers liken dit: